събота, 3 октомври 2009 г.

За да живеем дълго

StrawВсички знаем, че за да имаме дълъг живот не трябва да пушим, да пием, да си лягаме рано и т.н. Тези съвети ни поднасят отвсякъде. Само, че не винаги е необходимо да живее като светци и да органичаваме всичко, което ни харесва, за да живеем по-дълго. Поне последните изследвания ни убеждават в това. В гените ни е заложено да живеем 150 години, но по-голяма част от нас достигат до 75-80. Статистиките показват, че ако японецът живее средно 79 години, то нигерийци­те и сомалийците много трудно достигат 47 годи­ни. Европеецът е накъде по средата.

Затова учените са решили да изследват живота и навиците на хората, които са дълголетници и са извели 10 правила за по-дълъг живот, които не са свързани с много лишения.

1. Не преяждайте

Ако ежедневието ви не е свързано с тежка физическа работа, няма нужда да приемате прекалено много храна. Достатъчни са ви 200 килокалории дневно. По този начин и организмът ви няма да се натоварва много.

2. Яжте храни подходящи за възрастта ви

Жените на 30 трябва да консумират повече ядки и черен дроб. Това забавя появатя на бръчки.
За хората над 40 е полезно да ядат моркови и други плодове и зеленчуци, които са жълти или червени, защото те съдържат бета-каротин. Мъжете на тази възраст трябва да приемат повече селен, които премахва стреса.
За 50 годишните е необходим калции, за да поддържа костите и магнезии за сърцето. Силния пол да консумира риба, за предпазване на сърцето и кръвоносните съдове.

3. Не бездействайте

Всеки като наближи възрастта за пенсиониране и с нетърпение брои дните, които остават до пенсия. Не бързайте да спирате работа, защото според изследователите, хората, които не работят изглеждат с 5 години по-стари. Дори има професии, които ни помагат да живеем по-дълго. Оказва се, че най-дълго живеят диригентите, философите, художниците и… свещениците.

4. Секс

По време на секс се отделят ендорфини – това са хормоните на щастието. Те действат укрепващо на имунната система. Според учените човек, който прави секс два пъти в седмицата, на 60 години изглежда с 14 години по-млад от връстниците си.


5. Запазете доброто си настроение

Доказано е, че оптимистите живеят по-дълго. А и позитивното мислене ви помага да се спавите с трудностите в живота.

6. Движение

Спортът е здраве, не случайно са казали хората. Няколко минути спортни занимания дневно удължават живота. В процеса на тренировките се освобождава повече от хормона на растежа, а него­вото производство рязко се намалява след 30-годишна възраст.

colombian_chess_setm6007. Спете на хладно

Добре е температурата в спалнята ви да е 17-18 градуса. След сън при тази температура на сутринта ще сте по-отпочинали и готови за работа. Обмяната на веществата и появата на възрастови­те изменения зависят от температурата на околната среда.

8. Положителни емоции

Не се лишавайте от дребните неща, които ви доставят удоволствие. Парче торта, малко алкохол, забавления – това няма да ви навреди, ще сте по-доволни, а това също помага за дълъг живот.

9. Показвайте гнева си

Оказва се, че 64% от бо­лните от рак са потискали гнева в себе си.

10. Тренирайте мозъка

Той има нужда от постоянно натоварване, за да работи добре. Намерете му работа – решавайте кръстосло­вици, четете, учете чужди езици, смятайте наум, играйте шах… Когато мозъка работи активно, сърцето също се активизира.

Източник: Мамита-бг

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог